2016-11-24 09:45:35• hírek • MTI

A legamerikaibb ünnep: a hálaadás

Több mint 300 milliónyi amerikai ül csütörtökön családi körben a szépen feldíszített asztal köré, hogy megünnepelje a hálaadás napját (Thanksgiving Day).

Ez az Egyesült Államokban a legnagyobb családi ünnep és talán a legamerikaibb is, hiszen ünnepli mindenki, függetlenül attól, hogy mióta él az országban, melyik társadalmi réteghez, etnikai csoporthoz vagy vallási felekezethez tartozik.

A hálaadás napját - amely mindig november negyedik csütörtökjére esik - hagyományosan áfonyaszószos pulykavacsorával, krumplipürével és sütőtöktortával ünneplik, és természetesen asztali imádsággal. Hálával köszönik meg Istennek a bőséget és az esztendő adományait. Valahogyan úgy, ahogyan azt annak idején, az 1600-as évek elején az első bevándorlók tették, akik először mondtak hálát új hazájukban, igaz, akkor még "csak" a bőséges termésért.

Az Egyesült Államok alapító mítoszainak egyike ugyanis - amelyhez a hálaadás ünnepe is kapcsolódik - arról szól, hogy 1620 decemberében megérkezett az angliai Plymouth kikötőjéből a Mayflower névre keresztelt hajó, fedélzetén az első puritán bevándorlókkal, akik cudar körülmények közepette kezdték új életüket: kemény téltől szenvedtek, nem volt élelmük, legyöngültek, megbetegedtek - a tavaszt a 102 bevándorlónak csupán alig fele érte meg. De összeszorították a fogukat, és a helyi, wampanoag indiánoktól megtanulták a növénytermesztést és a vadászatot, s őszre már bőséges termést takaríthattak be. Hálájuk kifejezésére ünnepséget tartottak, amelyre a kormányzó még a helyi indiánokat is meghívta. Így tartja a hagyomány, így őrzi az emlékezet az első hálaadási ünnepet és az ünnep eredetét.

A történészek azonban ma már sokkal árnyaltabb képet rajzolnak fel erről az ünnepről. Éppen a tavalyi hálaadás előtt jelentette meg kutatásainak eredményeit az amerikai történelemmel és kulturális hagyományokkal foglalkozó Becky Little. Az írónő jóval kevésbé méltóságteljes képet fest az első bevándorlók küszködéseiről. A Mayflowerrel érkezők ugyan valóban nagyon sanyarú körülmények közé kerültek, nem is számítottak ekkora nyomorúságra, de nem tétlenül szenvedtek az éhségtől, hanem megbolygatták és kirabolták a wampanoag indiánok sírjait, kiszedték onnan a temetkezéskor behelyezett kukoricákat is. Nem együttműködtek az indiánokkal, hanem egy részüket lemészárolták, s csak utána kötöttek valami békefélét, amely egyébként nem tartott tovább ötven esztendőnél.

De tény, hogy 1621-ben a puritánok és az indiánok együtt, közös asztalhoz ültek le, hogy megünnepeljék a bőséges termést. Hivatalos ünneppé a hálaadást azonban jóval később, Abraham Lincoln elnök (1861-1865) tette, a polgárháború idején, valószínűleg éppen azért, hogy ezzel is megpróbálja összehozni a háborúzó amerikaiakat. Az első amerikai elnök, George Washington 1789-ben már deklarálta ugyan, hogy ez ünnepnap, ám csak Lincoln proklamációja nyomán, 1863-ban nyilvánították november negyedik csütörtökjét a hálaadás napjává. A hagyományt 1941-ben - Franklin D. Roosevelt elnök aláírásával - törvénybe is iktatták, s ettől kezdve országos nemzeti ünnep az Egyesült Államokban. A hálaadás napjával egyúttal lényegében kezdetét veszi a karácsonyig tartó ünnepkör.

A pulykasült készítése is a hagyomány része, ahogy az is, hogy egyetlen pulykát megmentenek attól, hogy sült legyen belőle. A mindenkori elnök ugyanis a hálaadás napja előtti délutánon megkegyelmez egy (vagy kettő) szerencsés madárnak, "aki" ezt követően egy állatfarmon békésen élheti a szárnyasok mindennapjait. Lincoln elnök volt az első, aki megkegyelmezett a pulykájának, igaz, ez még nem hálaadási pulyka volt, hanem karácsonyi vacsorára készült volna, és Lincoln kisfia, Tad könyörgésének köszönhetően menekült meg.



A krónikák szerint Harry Truman volt az első amerikai elnök (1947-ben), aki a hálaadás előtti napon gyakorolt "pulykakegyelmet". Ettől kezdve lett hagyomány, hogy a mindenkori elnökök egy, esetleg két pulykának megkegyelmeznek a Fehér Ház kertjében rendezett pompás kis ünnepségen.

Barack Obama elnökként az idén élt utoljára pulykakegyelmi jogával. A Rózsakertben tartott ceremónián két, egyenként 18-20 kilós iowai madár menekült meg a sütőtől. A leköszönő elnök 2009 óta a kislányai kérésére mindig két pulykát ment meg a nyakazástól.

A nemrégiben megválasztott új elnök, Donald Trump a hálaadás alkalmából videoüzenetben köszöntötte honfitársait. "Azért imádkozom, hogy ezen a hálaadáson kezdjük el begyógyítani megosztottságunk sebeit, és úgy lépjünk tovább, mint egy olyan ország, amelyet a közös célok és a nagyon is közös elszántság megerősített" - fogalmazott Trump, aki szerda délután óta már floridai nyaralókomplexumában tartózkodik családjával.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: